16/05/2017

Sistema experimental de làmpades amb una lluentor equivalent a 10.000 sols

La instal·lació científica més moderna d'Alemanya ha començat a funcionar. Es diu Synlight i és un conjunt de llums tan potent que només amb la llum que es reflecteix a les parets de la sala n'hi hauria prou per carbonitzar a una persona en menys d'un segon.

Sistema experimental de làmpades amb una lluentor equivalent a 10.000 sols

Synlight s'ha construït al Centre Aeropespacial Alemany (DLR per les seves sigles originals), a la ciutat alemanya de Jülich, prop de Colònia. Es tracta d'una enorme estructura formada per 149 llums de xenó d'arc curt, un tipus de focus d'alta potència que sol usar-se en alguns projectors de cinema.
Amb els 149 focus a tota potència, la instal·lació emet un feix de llum de 350 quilowatts equivalent a 10.000 vegades la radiació solar. La temperatura de la sala amb la màquina en funcionament és de 3.000 graus Celsius.

Sistema experimental de làmpades amb una lluentor equivalent a 10.000 sols

Tota la potència d'aquesta graella de llums de 16 metres d'ample i 14 d'alt es concentra sobre una àrea de 20x20 centímetres. Per què? Doncs paradoxalment per investigar com estalviar energia elèctrica.
Tot i que la instal·lació de Jülich sembla una aberració des del punt de vista energètic, i en certa manera ho és. La planta consumeix en quatre hores el que una família de quatre persones mitjana en tot un any. Afortunadament, no ha d'estar encesa tota l'estona i el seu objectiu és estalviar molt del que consumeix.

Sistema experimental de làmpades amb una lluentor equivalent a 10.000 sols

Synlight és una instal·lació destinada a investigar maneres més eficients de produir hidrogen per utilitzar-lo com a combustible. Tot i que és l'element més abundant a la Terra, l'hidrogen mai es troba en estat pur a la natura. Per obtenir-lo cal separar d'altres molècules. El procés més comú és recórrer a l'electròlisi de l'aigua, però per produir hidrogen en grans quantitats cal consumir molta energia elèctrica. A Synlight, el feix de llum es projecta sobre una superfície de metall i després es ruixa amb aigua. La potència del sistema separa instantàniament l'oxigen de l'hidrogen.
La idea és fer servir la planta per perfeccionar un sistema que permeti generar hidrogen pur a partir només de la llum del sol. A més, el centre servirà per investigar noves tècniques per fabricar panells solars molt més eficaços. De moment, s'uneix al selecte club de laboratoris que semblen sortits de la imaginació d'un brivall.

Font: Focus via ABC News