31/12/2016

Sobre Podemos. I adéu, EUiA.

Des d'un principi vaig dir que el que diferenciava Podem d'altres partits era que no tenia poder i càrrecs a repartir. Quan apareixen els càrrecs, la possibilitat de més poder... apareixen els grups, les faccions ... Les misèries internes dels partits.
Això es pot assumir i intentar posar normes internes que canalitzin aquestes "lluites" de la manera més democràtica i plural possible. Unes regles de joc per a que la batalla sigui, com a mínim, decorosa.
Crec que és el repte que té Podemos de cara al seu "Vistalegre II". Assumir que és un partit com la resta, amb les seves misèries i virtuts; i des d'aquí construir una organització internament democràtica i plural.
Ja sé que no està bé tirar sal a la ferida, i menys un 31 de desembre; però després de tantes lliçons de moralitat morada i de menyspreus cap a IU com a "partit tradicional", si no ho dic rebento: "ya lo dije!"

Aquestes normes de pluralitat i democràcia interna, són les que alguns (la majoria per cert, ja actualment fora d'EUiA) vam intentar tirar endavant amb els debats preparatoris de la 6a Assemblea.
El balanç, 4 anys després, és el d'una organització en que les decisions les continuen prenent els capitosts de les faccions, que després les fan validar als òrgans competents. Un coordinador que vol ser referent mundial de la "nova política", la renovació i la participació; però que presumeix de portar gairebé 30 anys negociant acords polítics (i vivint d'allò), i que a la seva organització centrifuga qualsevol dissidència.
Ara resulta que el projecte polític d'EUiA està esgotat i hem d'anar a una confluència hippy-guay on tot serà nou, verge, democràtic (en fi, com pensen que són els de Podemos de si mateixos). Però de moment no baixem la persiana a la nostra organització, ja que pot servir de magnífica pista d'aterratge per a ocupar càrrecs en la nova. D'entrada, el "renovador" que porta 30 anys "dirigint" sembla que té cadira reservada en 1a fila de la sala de màquines.

I jo, que en el seu dia vaig apostatar de l'església catòlica perquè no volia que fessin servir la meva afiliació baptismal per a obtenir prebendes i subvencions; ara també he apostatat d'EUiA. No vull que facin servir la meva afiliació per a obtenir una cadira més grossa a la "nova casa (o cosa) comuna".
Si us plau, si el projecte d'EUiA està esgotat; doneu-li el final digne que la feina i la il·lusió de tanta bona gent es mereix.