03/05/2017

Sol i platja

Per Eulalia Cladellas, metge de família

Arriba el bon temps i ja tenim més hores de sol. Ens revifem i volem tenir un cos bonic i bronzejat. Arriben les primeres sortides a la platja a prendre el sol… i potser alguna cremada.

Però com en tot, les coses tenen una mida. És molt important la prevenció amb bona hidratació i posant protecció solar a les parts exposades al sol.

Hi ha diversos tipus de pell :

1. Les pells molt clares, que per més que s’exposin al sol, mai es posaran morenes. Es posen vermelles i es cremen
2. Les pells clares, que es posen vermelles, també es cremen i es bronzegen una mica (menys del normal)
3. Les que es poden cremar lleugerament i es bronzegen normalment
4. Les que rarament es cremen i es bronzegen fàcilment. Solen tenir pell més fosca

Les exposicions inicials han de ser poc temps i graduals, inicialment no més de 30 minuts i sobretot amb protecció. Com més clara sigui la pell, més alt serà el grau de protecció solar per les radiacions ultravioletes. Els filtres solars UVB protegeixen de cremades però no del melanoma (no exposar-se massa al sol).

S’ha de vigilar molt amb els nens i nenes, en pells clares, en persones que tinguin berrugues, pigues, i en persones rosses i pèl-roges.

El càncer de pell ha anat augmentant en els darrers anys i l’exposició solar hi té un paper indubtable. El melanoma és un càncer de pell amb alta mortalitat (75%) i pot venir de radiacions solars intermitents en el temps o perllongades.

Cal tenir en compte en una lesió de la pell si… canvia de color, forma i mida (en poc temps, 3-9 mesos), sagna o és dolorosa. Consulteu-ho al vostre metge i us podrà valorar si es precisa fer visita o control per diagnosticar-ho. Actualment tenim unes consultes de tele-dermatologia en què es fa la foto de la lesió i s’envia via mail a l’especialista. Això ens dona àgilitat, rapidesa i efectivitat a les consultes de l’especialista.

Molta cura, doncs, amb el sol.