'Som uns pringats' és el cinquè títol de la col·lecció Delictes Juvenils i la primera incursió a la novel·la juvenil de l'Empar Fernández.
L'Empar aborda un dels temes més controvertits en l'àmbit dels adolescents i dels centres escolars: l'abús dels més forts sobre els, suposadament, més dèbils, sense que ningú hi faci res. Podem parlar de bulling, ho és, però sembla que aquest abús, almenys en part, és acceptat com a bretolades amb les quals poc si pot fer...
En Rosendo sap que és ser el nou de la classe, el nou del curs. Ho ha viscut diverses vegades i ho odia amb totes les seves forces. La feina del pare fa que cada poc temps hagin de canviar de ciutat, començar de nou. I per a ell no és gens fàcil, té assumit que és un pringat que serà diana dels 'xungos' sense que pugui fer-hi res. No és l'únic i a vegades això és un consol.
L'Empar ens dibuixa una colla de nois noies força versemblants, amb problemàtiques que tots coneixem i que són el pa de cada dia als instituts. En Rosendo i la seva amiga Eli són adolescents com molts dels que coneixem, amb problemes típics de la seva edat i del seu perfil baix.
L'Ivan i en Rubèn, l'altra cara de la moneda. Els collonuts, els aprofitats. També tots coneixem nanos del seu perfil.
No només veiem la problemàtica del bulling, també la del treball precari, de l'autònom que no és pot permetre ni un dia de baixa laboral sota perill de perdre la feina i que ha de fer que el seu fill deixi d'anar, puntualment, a l'institut per tal de poder ajudar-lo. O la de la gent que pertany a una altra ètnia o religió i que pateixen discriminació per aquestes diferències , un altre tipus d'abús.
'Som uns pringats' és una novel·la curta, directa, escrita en primera persona i que reflecteix a la perfecció les grans diferencies que hi ha dins d'una mateixa aula: els forts contra els dèbils; però que ens ensenya com aquest últims poden unir forces i acabar capgirant els fest. Bé per ells!
Llegir a l'Empar sempre és un plaer i un luxe i aquest cop no ha estat diferent, ans al contrari.