17/06/2017

Sorbet de farigola -La farigola-

La farigola és possiblement una de les plantes aromàtiques i medicinals més comuns en els paisatges del nostre entorn, en trobem a Catalunya, l'Aragó i Les Balears, no creix al País Basc, Galícia o Portugal però si a Itàlia, França, molt utilitzada a La Provence, Grècia i el Nord d'Àfrica. És una planta senzilla, olorosa i indispensable en la cuina mediterrània.
                                  farigola de casa al costat d'un boix grèvol
A l'antiga Grècia era símbol de coratge i de l'elegància; Els soldats romans prenien banys per infondre valor; A l'Edat Mitja, a l'època de les Croades, s'associava a la valentia, les dones brodaven una abella amb un bri de farigola sobre les capes dels cavallers i Rudyard Kipling, un dels escriptors anglesos més populars, nascut a la Índia, autor del Llibre de la Selva, va comparar l'aroma de la farigola al d'una matinada al paradís.

La farigola és una mata petita, rodoneta, de branquetes llenyoses, fulles petites, té un aroma i un flaire inconfusible de bosc que impregna les cames del boscaire i que ens acompanya quan tornem a casa.

Nom: Thymus vulgaris, farigola, farigola de pastor, tomillo, timó, timonet, tremoncillo. De la família de les labiades.

Algunes varietats: La farigola comú, la de muntanya o serpol, la llimonera per anomenar algunes de les més de centenars de varietats que hi ha.

Comença a florir al mes d'abril, maig i s'allarga fins al juny. Les flors són petites i delicades de tonalitats blanques, rosades, violàcies o lila clar.

L'agrada viure en terrenys argilosos i calcaris, algunes varietats de muntanya poden viure i es reparteixen entre els 1.000 a 3.000 metres d'altitud. També la podem tenir a casa en una torreta, al jardí o l'hort. Com les altres plantes que he anat explicant en el blog, si podeu, és molt d'agrair tenir un raconet amb quatre plantes aromàtiques que transformaran el plat i, perfuma la casa.

Propietats: La farigola té propietats guaridores, és un antibiòtic i antisèptic natural com l'all, també és cicatritzant, curativa, digestiva, descongestiva, tranquil·litzant i calmant, alleugera els refredats i la tos. Es preparen infusions, olis i vinagres, per fer banys, i els olis essencials són bons pel cos o per fer massatges.

A la Cuina i altres usos: Caldos o brous com la bona i senzilla sopa de farigola, en els escabetxos, els estofats, les llegums, per acompanyar o macerar la carn de la caça, la carn, (el xai, el porc, l'ànec, o el conill) el peix, o algunes verdures, per elaborar salses, macerar les olives o en l'escorça d'alguns formatges de llet de cabra, o embotits, també és una de les plantes que formen el bouquet garni o el brotet de totes les herbes i indispensable en tants i tants plats. També la mel de farigola per acompanyar les tisanes, el licor de farigola o per perfumar els armaris.
                               brotet de totes les herbes que vaig preparar per fer l'estofat de senglar
Conservar: La farigola l'hem de d'assecar en un lloc airejat, un cop seca la podem guardar en un lloc fresc i sec: en una bosseta de cotó o paper d'estrassa i preparar a l'avançada els bouquets.
Recol·lecció: Des del mes d'abril fins al vols de Sant Joan és el millor moment per recol·lectar les plantes aromàtiques. La floració de la farigola és efímera i amb aquestes flors i amb molta paciència elaborarem la recepta que presento avui: El sorbet de farigola reproduint un altre de les receptes del Motel Empordà on pots prendre el millor sorbet de flors de farigolaque he pres mai.
Preparació: Anar al bosc quan és el temps i plegar la farigola. Aquest sorbet tan sols es pot fer quan la farigola està florida perquè només la flor és la única part de la planta que farem servir i el farem el mateix dia perquè la flor és marceix o s'asseca i d'avui per demà es pot fer malbé.
Necessitarem molta flor de farigola i també la paciència amb la certesa i el desig de fer uns dels millors sorbets que heu pres mai.
Ingredients per dues o tres persones.
  • gran quantitat de flors de farigola
  • 1/2 litre d'aigua mineral
  • 125 gr. de sucre
  • opcionalment unes gotes de llimona
La manera de fer-lo és semblant al sorbet de Maria Lluïsa que he explicat aquío al sorbet de menta del Motel Empordà. Per això,
  • Bullim l'aigua mineral amb el sucre fins obtenir un almívar una mica espès.
  • Afegim les flors de la farigola i fem la infusió uns cinc minuts.
  • Ho deixem refredar 2 o 3 hores.
  • Ho colem i posem el líquid a la sorbetera, sinó tenim el posem en un recipient per anar al congelador, passats uns 30 minuts haurà quallat, llavors ho podem posar en els bols o les copes on el presentarem i ho deixem 30 minuts més al congelador.
Tindrem un sorbet natural, digestiu, molt bo i un final perfecta per acompanyar el millor dels dinars o sopars de la primavera o l'estiu.
Proposta: Les flors de farigola no sempre són de color rosa o lila clar per això si voleu aconseguir un color rosat podeu afegir unes gotes de colorant alimentari o xarop de cassis o grosella.
Que vagi de gust!
Comentari:
En la presentació del llibret Tornar als remeis de sempre de Fra Valentí Serra de Manresa. Religiós, caputxí, historiador, arxiver i un gran estudiós de les plantes remeieres i les antigues fórmules que ens poden ser útils. Explicava que l'estudi de les plantes és molt més antic que la filosofia i com l'home ha buscat des de sempre en el seu entorn les plantes i els remeis per estar millor. Al final de l'acte, el públic va preguntar i consultar a l'autor quines eren les plantes que s'hauríem de tenir a casa i quines de les aromàtiques podríem tenir en el balcó. Una de les primeres que va anomenar va ser la farigola, per les seves propietats curatives i com un bon condiment a la cuina; també el romaní, la sàlvia o el marduix. Altres, més associades al calendari, com l'hipèric o la planta de Joan, el saüc, la calèndula o la caputxina per donar color o vistositat a les amanides. Tot amb pau i bé!! Perquè sense bondat res es possible.


Les plantes aromàtiques al blog













El Motel Empordà i les receptes del Motel