03/05/2018

Suècia instal·la un tram de carretera electrificada

Un equip del projecte eRoadArlanda ha anunciat que ha electrificat un tram de carretera prop d'Estocolm, que la provarà un camió de prova amb bateria. L'equip forma part d'una iniciativa creada per l'Administració de Transport del govern suec per assolir el seu objectiu de neutralitat del carboni abans del 2050.

Suècia instal·la un tram de carretera electrificada

El govern suec ha estat finançant projectes destinats a desenvolupar un sistema de transport per carretera lliure de combustibles fòssils durant molts anys. En aquest nou esforç, es va centrar en la implementació d'una tecnologia viària que podria ser utilitzada pels vehicles que actualment estan disponibles. El sistema s'ha anomenat Slot cars.Els Slot cars són cotxes de mida de joguina que funcionen amb una pista que també proporciona energia a través d'una barra desplegable metàl·lica que llisca en una ranura electrificada a la carretera. En el projecte de carreteres suec, el camió d'assaig disposa d'un braç desplegable el qual, toca a un element electrificat que porta energia a una bateria a bord.

Suècia instal·la un tram de carretera electrificada

Pel que fa al projecte, els investigadors van instal·lar una guia electrificada al llarg de dos quilòmetres de carretera entre el lloc logístic de Rosersberg, prop d'Estocolm i la terminal de càrrega a Arlanda. Mentre que els altres vehicles podran utilitzar la carretera, només un camió de prova farà l'ús del carril electrificat.

Suècia instal·la un tram de carretera electrificada

El cost de la instal·lació és d'aproximadament 1 milió d'euros per quilòmetre, de manera que s'afirma que és 50 vegades inferior a la instal·lació d'una línia de tramvia.

Suècia instal·la un tram de carretera electrificada

El carril està format en realitat per dos carrils, amb un sòcol lleuger, instal·lat en seccions de 50 metres. Un braç d'un vehicle s'instal·la a l'interior de la ranura entre els dos rails i va lliscant mentre el vehicle es desplaça. També assenyalen que el ferrocarril només ofereix energia quan hi ha un vehicle per atraure forces. També han pres mesures per garantir que el ferrocarril sigui funcional en temps amb el clima més dur. El sistema també mesura la quantitat d'energia que utilitza un vehicle perquè el propietari pugui cobrar-la.
Els membres del projecte eRoadArlanda comenten que aviat s'instal·laran rails d'aquest tipus i que els cotxes i els camions comercials amb bateria aviat estaran equipats amb accessoris per accedir als carrils, cosa que els permetrà accionar-se en moviment, en comptes d'haver de parar per carregar.Font: Techxplore