27/03/2017

Suècia prova oli de cuina com a combustible per a un avió de passatgers

La companyia aèria sueca BRA va omplir els tancs de l'avió de passatgers ATR 72-600 amb una barreja de combustible convencional i un derivat dels greixos reciclades de cuina. Segons el portal Defense Aerospace, l'aeronau va realitzar amb èxit un vol d'uns 600 quilòmetres entre Estocolm i la ciutat sueca de Umea.

Suècia prova oli de cuina com a combustible per a un avió de passatgers

Actualment, algunes companyies aèries estan considerant l'ús de biocombustibles per als seus avions. Es creu que és molt més ecològic que el combustible convencional. A més, les aerolínies esperen que a mesura que creixi la demanda d'aquest combustible, el seu preu baixi.
No obstant, és impossible simplement passar a un nou tipus de combustible. Abans de començar a omplir els avions amb el biocombustible, cal assegurar-se que el sistema i els motors funcionin exactament de la mateixa manera que amb el combustible convencional i només es pot determinar en realitzar múltiples assajos. Alhora, les proves determinen com el nou combustible afecta la vida del motor a llarg termini.

Suècia prova oli de cuina com a combustible per a un avió de passatgers

Encara no se sap quan els avions de BRA començaran els vols regulars amb biocombustible. Actualment, l'empresa pretén reduir les emissions de substàncies nocives al doble per a l'any 2025 amb l'ús de la seva barreja. Totes les proves i estudis necessaris s'estan duent a terme en el marc del programa estatal suec per reduir les emissions del transport al país.

Suècia prova oli de cuina com a combustible per a un avió de passatgers

El programa del Govern suposa un rebuig complet a l'ús de combustibles fòssils. Diverses empreses sueques estan actualment involucrades en la investigació de noves tecnologies per a produir combustibles nous.
Una altra opció prometedora, en particular per Suècia, és l'ús de fusta. En l'actualitat, els boscos cobreixen més de la meitat de la superfície de Suècia, és a dir, uns 230.000 km2. El creixement anual dels boscos al país és d'uns 120 milions de metres cúbics.
D'acord amb les estimacions preliminars de les autoritats, en el cas d'una transferència de tots els transports del país a biocombustible de fusta, el creixement del bosc es reduirà només un 2% o 2,4 milions de metres cúbics.
Mentrestant, la companyia nord-americana United Airlines ja utilitza biocombustibles per repostar avions de passatgers. Des de març de l'any passat, les aeronaus amb biocombustible realitzen vols de Los Angeles a San Francisco. Els tancs s'omplen amb una barreja de combustibles convencionals i biocombustibles a força d'èters tractats amb hidrogen i àcids grassos.

Font: Sputnik News