Per Eulàlia Cladellas, metge de família
Ja tenim ganes d’anar a buscar bolets, però el temps no hi ha acompanyat gaire. La tardor, amb els seus canvis de colors, és una estació molt bonica i ja ens prepara per baixar temperatures.
També hem de vigilar com repercuteix en la salut. Hem de començar a abrigar-nos, apareixen els primers freds, i actualitzem la dieta amb productes de temporada. Entre ells tenim els bolets i les castanyes.
Aquest any ha plogut poc i no s’han fet gaires bolets. Els que podríem trobar son: rovellons, pinetells, camagrocs, fredolics, rossinyols, trompetes de la mort, carlets, …
Hi poden haver intoxicacions alimentàries per bolets i algunes poden arribar a ser molt greus, fins i tot provocar la mort. És el cas ja conegut d’equivocacions per Amanita Phaloides (la seva intoxicació pot tardar unes hores en aparèixer, més de sis, i pot ser molt greu) amb l’ou de Rech. A vegades s’intoxiquen persones expertes en conèixer els tipus de bolets per anar massa confiats i recollir-ne de tòxics. També els no experts, en collir especies que no coneixen o que estan en mal estat.
Els símptomes que podem tenir son amplis:
És important que si ens trobem malament després de menjar bolets es consulti aviat (les intoxicacions agudes són en les primeres hores, d’entre 1 a 4 hores després de la ingesta) al metge o hospital més proper. Si és possible, es recomana portar alguna mostra dels bolets que s’hagin menjat.
El tipus de bolet ingerit ens orientarà a saber si és més neurotòxic, cardiovascular, hematològic, etc.
El que es recomana en cas de trobar-se malament:
EL CATSALUT ja té uns cartells informatius que us recomano consultar:
Que gaudiu d’uns bons àpats de tardor!