02/11/2017

Temps de bolets

Per Eulàlia Cladellas, metge de família

salut-blog

 

 

 

 

Ja tenim ganes d’anar a buscar bolets, però el temps no hi ha acompanyat gaire. La tardor, amb els seus canvis de colors, és una estació molt bonica i ja ens prepara per baixar temperatures.

També hem de vigilar com repercuteix en la salut. Hem de començar a abrigar-nos, apareixen els primers freds, i actualitzem la dieta amb  productes de temporada. Entre ells tenim els bolets i les castanyes.

Aquest any ha plogut poc i no s’han fet gaires bolets. Els que podríem trobar son: rovellons, pinetells, camagrocs, fredolics, rossinyols, trompetes de la mort, carlets, …

Hi poden haver intoxicacions alimentàries per bolets i algunes poden arribar a ser molt greus, fins i tot provocar la mort. És el cas ja conegut d’equivocacions per Amanita Phaloides (la seva intoxicació pot tardar unes hores en aparèixer, més de sis,  i pot ser molt greu) amb l’ou de Rech. A vegades s’intoxiquen persones expertes en conèixer els tipus de bolets per anar massa confiats i recollir-ne de tòxics. També  els no experts, en collir especies que no coneixen o que estan en mal estat.

Els símptomes que podem tenir son amplis:

  • Abdominals: dolor abdominal, nàusees, vòmits, diarrees…
  • Neurològics: cefalea, al·lucinacions, formigueig de mans o peus, alteracions de visió..
  • Cardiovasculars: taquicàrdia, tremolor, hipertensió, alteracions del ritme cardíac..
  • Hematològics: alteracions de coagulació…
  • Insuficiència renal o hepàtica en situacions…

És important que si ens trobem malament després de menjar bolets es consulti aviat (les intoxicacions  agudes són en les primeres hores, d’entre 1 a 4 hores després de la ingesta) al metge o hospital més proper. Si és possible, es recomana portar alguna mostra dels bolets que s’hagin menjat.

El tipus de bolet ingerit ens orientarà a saber si és més neurotòxic, cardiovascular, hematològic, etc.

El que es recomana en cas de trobar-se malament:

  • Consultar el més aviat possible
  • Portar el bolet
  • Si es vomita, és millor  perquè es treu part de tòxic no ingerit
  • Veure aigua en abundància

EL CATSALUT  ja té uns  cartells informatius que us recomano consultar:

http://canalsalut.gencat.cat/web/.content/home_canal_salut/ciutadania/la_salut_de_la_a_a_la_z/i/intoxicacio_per_bolets/documents/cartell_bolets_web.pdf

Que gaudiu d’uns bons àpats de tardor!