07/02/2017

Tesla comença a vendre els seus cotxes a Espanya

"Aquest pla secret queda entre tu i jo...:

1. Construir un cotxe esportiu.
2. Utilitzar aquests diners per crear un cotxe més assequible.
3. Utilitzar 'aquest' diners per crear un cotxe encara més assequible.
4. Mentrestant, oferir una opció de moure amb energia elèctrica d'emissió zero.

...no ho expliquis a ningú". Així resumia fa 10 anys Elon Musk, fundador i director general de Tesla Motors, les etapes del seu "pla mestre", amb el qual pretén revolucionar el mercat de l'automòbil. Avui, una dècada i quatre mesos després d'aquest anunci, amb presència ja en 22 països i 160.000 vehicles elèctrics venuts, la companyia va desembarcar a Espanya al desembre del 2016. Ja està en funcionament la pàgina web espanyola, on es podran adquirir els seus dos models, X i S, perquè siguin enviats a qualsevol part del país. A Madrid i a Barcelona es podran concretar rutes de conducció per provar els vehicles, ja famosos per incorporar la funció de pilot automàtic.

Tesla comença a vendre els seus cotxes a Espanya

Durant els primers mesos, aquestes proves es realitzaran en hotels seleccionats per la companyia, que no disposa de botigues obertes encara. "I esperem tenir obertes ubicacions físiques pròpies i a la segona meitat de 2017 tant a Madrid com a Barcelona", explica Jordi Milburn, responsable de Tesla per a Espanya i Portugal, al diari El País. De moment, no hi ha previstes altres localitzacions espanyoles per a les proves ni tampoc per a les botigues, però asseguren que hi ha "plans de creixement, aquest és el començament de les operacions".

Una càrrega durant la nit equival a 150 quilòmetres de bateria
Un cop efectuada la comanda i el pagament per la pàgina web -el model S costa 80.100 euros i l'X es ven a partir de 103.100 euros- el vehicle triga entre dos i tres mesos a arribar a Espanya, "només un mes se'n va ja en el transport des dels Estats Units". No obstant això, han llançat una oferta especial per a les primeres unitats.
La companyia nord-americana ha escollit Barcelona per tenir la seu social de la seva filial a Espanya, anomenada Tesla Spain, segons va publicar el Butlletí Oficial del Registre Mercantil (BORME) el passat 28 d'octubre del 2016. Segons detalla el document, Tesla Spain té com a funció "la importació, distribució, venda i serveis de vehicles elèctrics Tesla", així com "sistemes d'emmagatzematge d'energia i equips estacionaris".

Tesla comença a vendre els seus cotxes a Espanya
Interior del Tesla Model X. ÁLVARO GARCÍA
Una de les principals inversions que la companyia va a haver de realitzar a Espanya, va ser millorar la xarxa de carregadors elèctrics. Els models actuals tenen una autonomia de 630 quilòmetres per al Tesla X i 450 quilòmetres per al Tesla S, de manera que no podrien efectuar llargs trajectes amb la mateixa càrrega. Per això, la companyia té els seus propis punts de càrrega, coneguts com súpercarregadors, on es pot carregar el 50% de la bateria del vehicle en 20 minuts, de forma gratuïta. Actualment només hi ha set d'aquestes instal·lacions a Espanya, totes situades al corredor mediterrani. "Hem començat a treballar ja, perquè és necessari, en una xarxa de súpercargadores per al trajecte de Barcelona a Madrid", descriu Milburn.

Es pot viatjar del nord de Noruega al sud d'Espanya amb un cotxe elèctric
A més, Tesla té una col·laboració amb 50 hotels i edificis per poder carregar els seus vehicles -depèn de cada propietari si és gratuïta o no-. "Però aquest tipus de carregadors estan pensats només per a llargues distàncies, el 95% de les càrregues es fan a casa o a l'oficina", sosté el responsable per a Espanya i Portugal. Aquest procés és molt més lent: si carregues el mòbil durant la nit tens bateria per recórrer al voltant de 150 quilòmetres. "És com un telèfon mòbil: abans de dormir el bloqueges i ho deixes carregant, i al matí ja surts amb bateria", descriu Willem Haitnik, vicepresident de Tesla per a Europa, Orient Mitjà i Àfrica.
"L'objectiu és demostrar que el cotxe elèctric ja no té limitacions. Comptem amb 250 estacions de supercargadors a Europa. Pots anar des del nord de Noruega fins al sud d'Espanya en el teu cotxe elèctric", aposta Milburn. A Espanya el 2016 es van vendre 4.205 vehicles elèctrics, un 51,81% més que l'any anterior (2.770 el 2015).

El pilot automàtic arriba a Espanya
Un dels aspectes més esperats i polèmics de l'arribada de Tesla a Espanya és el pilot automàtic. "Aquesta funció està homologada i validada a Espanya, per la qual cosa es pot utilitzar, però el conductor ha d'estar sempre al control del vehicle. Es tracta d'un assistent a la conducció, no un cotxe autònom", detalla Milburn. La precaució de la companyia, que insisteix que el conductor és el responsable del control del vehicle en tots els casos i que sempre ha d'estar al control de l'automòbil, arriba després dels quatre accidents soferts per conductors que circulaven amb el pilot automàtic.
Aquesta funció permet que en una carretera com la M-30, a Madrid, el vehicle acceleri i freni sol, que canviï de carril (quan el conductor marca l'intermitent), que giri el volant per seguir el traçat de la carretera i que es mantingui a una determinada velocitat i distància d'altres vehicles i objectes. Tot gràcies a una gran quantitat de sensors i hi ha una càmera que grava en els quatre sentits. El desenvolupament del sistema fa imaginar el futur de la conducció autònoma, aquella en què el pilot pugui llegir un llibre o veure una pel·lícula, però no vol dir que hàgim arribat encara.

Tesla comença a vendre els seus cotxes a Espanya

En provar el pilot automàtic en ciutat, el resultat no és el mateix. En un tram proper a la Porta de Toledo on les línies no estan clarament marcades, el vehicle no pot entendre per on ha d'anar o on és, per la qual cosa desactiva la funció; tampoc pot detectar els llums dels semàfors, per la qual cosa no frena en vermell. En definitiva: no està preparat encara per a aquest tipus de conducció i així ho indiquen des de Tesla.

El pilot automàtic de Tesla permet imaginar el futur de la conducció autònoma, però no vol dir que s'hagi aconseguit encara
"Estem segurs que el futur passa pel cotxe autònom, però necessitem més experiència. El maquinari el tenim ja preparat i tots els cotxes que surtin a partir d'ara de les nostres fàbriques comptaran amb vuit càmeres que graven en 360 graus fins a una distància de 250 metres, amb radars, sensors i amb un increïble ordinador a bord que analitza totes les dades en temps real. Un humà no pot fer això, per la qual cosa estem posant els fonaments per fer la conducció autònoma més segura que la nostra, però el programari ha de seguir aprenent", descriu al detall Haitnik.

Tesla comença a vendre els seus cotxes a Espanya

Malgrat el seu preu i que el sistema més atractiu encara està millorant-se, els responsables de la companyia a Espanya asseguren que no estan preocupats pels competidors espanyols. Ho explica Haitnik: "El nostre producte té la característica especial de ser elèctric. Per això tenir competidors significaria que altres estan seguint el nostre exemple, i això ens agrada perquè demostraria que estem accelerant la transició cap a la mobilitat sostenible, que és el nostre veritable objectiu".

Regulació de tecnologia autònoma a Espanya
La Direcció General de Trànsit va publicar el 13 de novembre de 2015 la instrucció per a la regulació de vehicles autònoms a Espanya. En aquest text s'informava de la possibilitat de concedir autoritzacions especials als cotxes sense conductor per a la realització de proves i assajos d'investigació en vies obertes al trànsit. S'establia en quins tipus de cotxes amb sistemes automatitzats calia demanar aquest permís especial. El cas del pilot automàtic de Tesla -en base a les informacions compartides per la companyia- es correspon amb la denominació dos: "conducció parcialment automatitzada, en què el conductor ha de ser l'encarregat del control de l'entorn i de la recuperació de les tasques de conducció en cas d'emergència".

Font: El País