07/03/2017

Tesla comença la producció massiva de bateries a la seva ‘Gigafactory’

Situada a l'est de Reno (Nevada), la Gigafactory de Tesla ha començat a fabricar, al gener passat, les primeres cel·les de bateries per alimentar els productes d'emmagatzematge d'energia Powerwall i Powerpack. D'aquí a poc temps els seguiran les bateries per al seu nou vehicle elèctric Model 3.

Tesla comença la producció massiva de bateries a la seva 'Gigafactory'

L'inici de la producció en massa és una gran fita per Tesla i la seva recerca per electrificar el transport, portant als Estats Units la indústria de les cèl·lules de bateria, que fins ara estava monopolitzada per la Xina, el Japó i Corea del Sud.
Tesla ha començat la producció massiva de bateries de ió-liti en la seva planta de Nevada, que serviran per alimentar els productes d'emmagatzamament d'energia Powerwall i al nou vehicle elèctric Model 3.

Tesla comença la producció massiva de bateries a la seva 'Gigafactory'

Més de 2.900 persones ja estan treballant en unes instal·lacions de 455.000 metres quadrats i aquest any s'afegiran 4.000 llocs de treball addicionals (incloent treballs temporals de construcció), gràcies a l'associació entre Tesla i la companyia japonesa Panasonic.

La Gigafactory 1 està començant a operar per etapes i l'objectiu és que funcioni a ple rendiment el 2018
A més, per al 2018 la Gigafactory (la construcció de la qual encara no està completada, només un terç ho està), comptarà amb 6.500 empleats a temps complet a Reno i duplicarà la seva capacitat de producció de bateries de ions de liti, segons els nous pronòstics de contractació de Tesla.

Tesla comença la producció massiva de bateries a la seva 'Gigafactory'

La plena posada en marxa de la Gigafactory adquireix especial importància per Tesla, una companyia coneguda per fixar terminis inabastables i que ha de demostrar a inversors i clients que pot complir amb el calendari fixat per al seu primer automòbil produït en sèrie.

Senyals prometedores
Aquest és el tercer gran objectiu que Tesla ha donat a conèixer en els últims mesos. Primerament, la firma nord-americana va complir la seva promesa de completar amb rapidesa un projecte massiu d'emmagatzematge de bateries i així donar suport a la xarxa de Califòrnia. Posteriorment va implementar les actualitzacions promeses de programari en els automòbils equipats amb l'Autopilot i ara ha començat la producció de cèl·lules de bateria a la Gigafactory.
Dit això, la companyia no va complir amb el seu objectiu de lliurar 80.000 cotxes el 2016 i es va quedar en 76.230, segons un informe de la pròpia Tesla.

El govern de Nevada va prometre a Tesla 1.300 milions de dòlars en incentius fiscals estatals sobre la base de la previsió que quan operi a ple rendiment donarà feina a 6.500 persones
Mentrestant, la Gigafactory en si està avançant ràpidament, ja que els plans de contractació van posar a Tesla i Panasonic dos anys per davant de l'acord original amb l'estat de Nevada. Inicialment, Tesla va prometre proporcionar llocs de treball a temps complet a 4.000 residents locals de cara al 2019 i 6.500 llocs de treball per al 2020.

Tesla comença la producció massiva de bateries a la seva 'Gigafactory'

Al maig, Tesla va canviar el seu pronòstic per assolir el pic de producció de bateries a la Gigafactory fins a dos anys: 35 gigawatts / hora en producció de cèl·lules i 50 gigawatts / hora de producció de paquets al 2018. Va ser un moviment agosarat que Wall Street en aquells dies va qualificar com a impossible de dur-se a terme.

L'expansió
Perquè Tesla tingui l'èxit esperat, la producció de bateries és crucial, ja que en cap lloc hi ha prou bateries de ions de liti com perquè Tesla aconsegueixi la seva fita de 500.000 vendes del Model 3 al 2018. Igual de problemàtic és el preu actual en el mercat, massa alt perquè un vehicle de 35.000 dòlars sigui rendible.
Les bateries són un factor que limita els vehicles elèctrics, però pocs fabricants d'automòbils s'han compromès com Tesla en la producció de bateries pròpies. En lloc d'això, han preferit que proveïdors com LG i Samsung assumeixin el risc. De fet, al 2015 el 88% de les cel·les de ions de liti es van fabricar a la Xina, Japó i Corea del Sud, segons un informe del Centre d'Anàlisi de la Fabricació d'Energia Neta (CEMAC).

L'objectiu de Tesla és fer dels Estats Units un actor principal en el mercat de producció de bateries, no només en automòbils
L'objectiu de Tesla és fer dels Estats Units un actor principal en el mercat de producció de bateries, no només en automòbils. La firma també està construint paquets de bateries per alimentar llars i recolzar la xarxa elèctrica i al setembre va anunciar un acord per subministrar 20 megawatts / hora d'emmagatzematge a Southern Califòrnia Edison, la principal companyia de subministrament a Califòrnia.

Tesla comença la producció massiva de bateries a la seva 'Gigafactory'

Les cèl·lules produïdes avui dia a la Gigafactory, seran destinades als productes d'emmagatzematge fins que comenci la producció del Model 3 en el segon trimestre, van declarar fonts de Tesla, que preveia també començar a enviar les bateries de casa Powerwall2 a finals de gener, a preus que segons algunes estimacions són un 30%  més barates que els dels seus competidors directes.

"Creiem que les vendes de bateries de Tesla s'estan accelerant", va dir l'analista de Baird Ben Kallo, que recentment va incloure Tesla com la millor elecció per adquirir accions al 2017. "La rampa de Tesla Energy i la producció del Model 3 podrien superar les expectatives", ha apuntat.

Elon Musk vol transformar Tesla per passar de ser una companyia de vehicles elèctrics a una d'energia
Els productes d'emmagatzematge s'ajusten a la visió a llarg termini d'Elon Musk de transformar Tesla d'una companyia de vehicles elèctrics a una companyia d'energia neta. Aquesta mateixa motivació està darrera del recent acord per adquirir SolarCity, el principal instal·lador de sostres solars als Estats Units. A més, Tesla va aconseguir la setmana passada un acord amb Panasonic amb el qual expandir la seva producció de cèl·lules solars a Buffalo (Nova York) i que donarà feina a 1.400 persones de la zona.

Apostar per les bateries és arriscat
Els preus van caure a tot el món un 22% al 2016 i baixaran entre un 15 i un 20 %  més al 2017, segons les previsions de Bloomerang New Energy Finance. Això és bo per als fabricants de vehicles elèctrics, no així per als productors de bateries, que serà difícil que es mantinguin per davant de la indústria.

Tesla comença la producció massiva de bateries a la seva 'Gigafactory'

Sembla probable que aquests descensos dels preus aviat es desaccelerin, ja que els costos es redueixen a costos inflexibles de matèries primeres. Alguns fabricants de bateries ja estan lluitant per tal d'obtenir guanys en un entorn cada vegada més competitiu. Encara no està clar si l'aposta de Tesla per les bateries és la correcta i en el moment adequat, però cada vegada estem una mica més a prop de descobrir-ho.


Font: Híbridos y eléctricos