31/01/2017

Tesla: conducció autònoma i cotxe compartit

La visita a les oficines, centre de recerca i antiga fàbrica de TESLA a Palo Alto, es fa amb unes expectatives molt altes. La visitem el 26 de gener de 2017 en el decurs del viatge que fem a Califòrnia conjuntament amb altres empreses que formen part de GEODE.


A l'entrada hi ha un avís que prohibeix fer fotografies a l'interior, i això encara ho fa més atractiu.
Les expectatives es van desinflant quan es veu que a dins no hi ha res fotografiable, doncs són oficines i sales de reunions.
Potser el fet que l'evolució de l'empresa sigui tant coneguda fa que no hi hagi sorpreses.
Ens atenen una noia i un noi molt joves, com tots els que hem conegut d'aquesta empresa al llarg de l'últim any, que són membres dels equips que treballen els projectes de bateries, el Power Wall domèstic, i el Power Pack industrial.

Ens expliquen el següent:
Pel que fa a vehicles, diuen que el model 3 serà al mercat a la segona meitat de 2017, i que en fabricaran 100.000 unitats a l'any.
L'objectiu de TESLA pel que fa a la mobilitat elèctrica és la conducció autònoma i el car-sharing.

Tesla: conducció autònoma i cotxe compartit

Quan a les bateries i la seva fabricació, el lateral de la GigaFactory que estan construint al desert a prop de Reno, on treballaran 6.000 persones, tindrà dos quilòmetres de longitud. Actualment hi ha una part que ja és operativa
Tenen al mercat la versió 2 del Power Wall, que ha passat de 7,5 kWh a 13,5 kWh. De fet, 7,5 seria suficient per la majoria de les llars a Europa, però el consum mitjà als Estats Units és pràcticament el doble. El preu de la versió 2 és de 5.500 USD.
El Power Pack (Unitats acumulables de 100 kWh) inclou un BMS (Battery Management System) i monitorització.
Consideren que la seva principal utilitat és endarrerir inversions a la xarxa elèctrica, concretament en transformadors que arriben al seu límit de càrrega pel creixement d'una zona.
A l'estiu també serveixen per evitar els pics deguts a l'ús intensiu que es fa de l'aire condicionat, i la resta de l'any ho fan servir per participar al mercat de regulació de potència

Tesla: conducció autònoma i cotxe compartit

Garanteixen les bateries per 10 anys, extensible a 15. També ofereixen un contracte a 25 anys, on es fan responsables de canviar packs o afegir-ne a mesura que els inicials van perdent capacitat d'emagatzematge.
Les bateries usades les recuperen i reciclen de forma gratuïta pel client i, de moment, no tenen res previst per donar una segona vida a les bateries usades.

Font: Santi Martinez i Ramon Gallart