20/03/2018

Transmissió de dades per làser

Una empresa alemanya ha aconseguit una aproximació a aquesta tecnologia amb un làser capaç de transportar fins a 212,5 GB per segon, una velocitat cinc vegades més ràpida que el rècord mundial de la radiofreqüència.

Transmissió de dades per làser

La transmissió d'enormes masses de dades està fent arribar als seus límits la capacitat de la radiofreqüència, de manera que empreses de tot el món estan treballant en una tecnologia làser que pugui servir com a substituta, una idea que sona més a pel·lícula de ciència-ficció que a la realitat.
El principal avantatge de les emissions làser és precisament la seva major capacitat. Mentre que el rècord mundial de la radiofreqüència és de 36 gigabits per segon (4,5 GB per segon), els investigadors del Centre Aeroespacial d'Alemanya (DLR, per les seves sigles en alemany), situat prop de Munic, van aconseguir amb làser un volum de 1,7 terabits per segon (212,5 GB per segon).

Transmissió de dades per làser

"En el cas de la radiofreqüència hi ha un límit físic, però la freqüència és molt més elevada en el cas del làser", explica Wolfram Peschko, president del consell d'administració de Mynaric AG, una signatura sorgida del DLR i que està investigant aquesta tècnica per transformar-la en la forma de compartir dades del futur. "Partim d'una base molt diferent que les clàssiques empreses espacials que viuen de grans encàrrecs estatals i fabriquen productes individuals molt costosos", comenta Peschko, afegint que "quan aborden un projecte dura anys i és realment car. Venim de l'àrea finançada a nivell privat, els nostres temps de desenvolupament són relativament curts".

Transmissió de dades per làser

Entre els interessats hi figuren grans companyies d'abast mundial com Facebook, Google i SpaceX, la companyia espacial d'Elon Musk, i és que la quantitat de dades transmeses a nivell global augmenta constantment. "La necessitat actual és d'uns 10 gigabits per segon (1,25 GB per segon), però en un parell d'anys serà probablement de 100 gigabits (12,5 GB)", estima Peschko. Un altre factor és el cost, ja que la comunicació sense fils làser és més molt més barata que la fibra òptica. "Si cal passar tot sota terra, el procés és molt car", apunta.

Transmissió de dades per làser

"Les xarxes en l'aire amb ajuda de la nostra tecnologia són fins a 10 vegades més barates que les xarxes clàssiques que van per terra", assegura. La transmissió òptica és possible en múltiples variants: des del satèl·lit o un avió a terra o des d'un satèl·lit a un altre o d'un avió a un altre. "Necessitem un internet alternatiu en l'aire", afirma Markus Knapek, també del consell d'administració de Mynaric.

Font: emol