28/02/2017

Truita de carxofes i com preparar les carxofes

Visites juny 2018: 4.554!
El Dijous Llarder és tradició culinària preparar truites amb diferents guarnicions: Amb mongetes, botifarra d'ou o verdures i acompanyar-les, també amb la botifarra d'ou i la coca de llardons. Aquest any, vaig preparar dues: Una, amb mongetes del Collsacabra i l'altre amb delicioses carxofes. Vaig publicar una foto a Instagram i Facebook i des d'Alcachofas de España em varen demanar si podia escriure la recepta.

Doncs aquí està:
Ingredients: - Per 2 persones -Si hi ha més persones a taula repetir-, m'agrada fer-les d'aquesta mida
  • 3 ous de gallines felices.
  • 2 llonzes de pernil del país
  • 3 c/s d'oli d'oliva extra verge varietat arbequina
  • sal
  • Una branqueta de julivert o 1/2 llimona per evitar l'oxidació de les carxofes.
Necessitarem:
  • Un bol gran amb aigua freda i julivert on posarem les carxofes a mesura que les anem netejant per evitar que s'oxidin i ennegreixin.
  • Un ganivet amb punta
  • Un tallant
  • Una mandolina opcional
  • Una forquilla
  • Una paella
  • Paper de cuina absorbent
Preparació i cocció:
  • Netegem les carxofes de les fulles dures exteriors, amb un ganivet anem repassant fins que arribem al cor, tallem la corona de la carxofa aproximadament uns 2 cm, repelem la tija, la podem afegir o reservar-la per fer una crema, per últim, tornegem la carxofa i les mantenim en l'aigua freda amb el julivert fins que acabem de preparar-les totes per evitar l'oxidació.
  • Eixuguem les carxofes amb un drap de cotó i les laminem amb un ganivet o amb l'ajuda de la mandolina.
  • Tallem el pernil en trossets.
  • En una paella posem l'oli d'oliva, afegim els trossets de pernil tallat i saltegem, tot seguit afegim les lamines de carxofes i les fregim. Les retirem de la paella i les posem en un plat amb paper absorbent.
  • Trencar els ous i afegir un punt de sal.
  • Batre els ous lleugerament amb una forquilla just perquè es barregin les clares amb els rovells.
  • Incorporar les lamines de carxofes fregides.
  • En la mateixa paella on em fregit les carxofes, retirar si convé l'excés d'oli, i abocar els ous batuts amb les carxofes a la paella a foc moderadament viu, anem controlant, amb l'ajuda de una forquilla mirar que es vagi couen al punt desitjat.
  • Amb l'ajuda d'un plat o “tombatruites” tapem la paella i li donem la volta de manera que la part que encara no és cuita ens quedarà en el fons del plat.
  • Tornar a posar la paella al foc i si convé afegim un fil d'oli i aboquem de nou la truita fins que estigui feta.

Presentar d'immediat a taula acompanyada de pa amb tomàquet.
Maridatge: Cervesa o un vi jove Trepat Carles Andreu. Veure el comentari del maridatge en el post de la carxofa.
Comentari:
Diuen els professionals que la prova irrefutable per saber si una persona saps una mica de cuina és fer una truita a la francesa, també és cert que en molts restaurants quan contracten alguna persona una de les proves és fer una truita a la francesa. No hi ha un altre secret que la pràctica, una bona paella, ous frescos, un bon oli d'oliva, els millors productes i la gana, clar

Que vagi de gust!