La NASA va posar en òrbita el satèl·lit funcional més petit del món. El seu creador és un jove indi de 18 anys anomenat Rifath Shaarook i l'ha dissenyat des de zero utilitzant peces que es poden trobar a qualsevol botiga d'electrònica.
Shaarook és el guanyador d'un concurs d'idees anomenat
Cubes in Space que la NASA va posar en marxa a finals de 2016. El seu objectiu era precisament reptar a estudiants a crear un dispositiu diminut, però pràctic i capaç de sobreviure als rigors de l'espai.
El satèl·lit creat per Shaarook és un cub de la mida aproximada d'un glaçó de gel. Dins de la seva estructura de fibra de carboni reforçada hi ha una placa base feta a mida amb vuit sensors capaços de mesurar l'acceleració o la rotació. El conjunt està pensat precisament per estudiar la magnetosfera terrestre d'una manera que els satèl·lits més grans no poden fer.
Rifath Shaarook ha batejat al satèl·lit amb el nom de KalamSat en honor al físic nuclear i antic president de l'Índia APJ Abdul Kalam. En el seu viatge inaugural, el dispositiu passarà quatre hores en òrbita prenent lectures. L'objectiu de la NASA, de totes maneres, no és servir-se d'aquestes lectures, sinó comprovar si el petit cub resisteix bé el viatge. Si ho fa, serà el primer d'una nova generació de microsatèl·lits.
No és la primera vegada que la NASA recorre a joves estudiants per a projectes com aquest. De fet de vegades són els mateixos adolescents els que corregeixen a l'agència. Al març d'aquest mateix any, un jove britànic va descobrir un error en els mesuradors de radiació a bord de l'Estació Espacial Internacional.
Font: Science Alert