Per primera vegada, els investigadors del Laboratori Nacional de Lawrence Livermore (LLNL), a Califòrnia (EUA) han aconseguit amb èxit imprimir ulleres de qualitat òptica en 3-D, amb la mateixa qualitat que els productes comercials de vidre actualment disponibles al mercat.
En un estudi publicat a la revista
Advanced Materials Technologies, els científics i enginyers de LLNL han explicat l'èxit de la impressió de petites peces de proves a partir de tinta desenvolupada per laboratori, amb propietats dins del ventall de les ulleres comercials.
Atès que l'índex de refracció del vidre és sensible a la seva història tèrmica, pot ser difícil assegurar que el vidre imprès produeixi el rendiment òptic desitjat, segons els investigadors. Dipositar el material desenvolupat per LLNL en forma de pasta i escalfar tota la impressió per formar el vidre permet un índex de refracció uniforme, eliminant la distorsió òptica que degradaria la funció de l'òptica.
Els components impresos a partir del vidre fos, sovint mostren la textura del procés d'impressió 3D, i fins i tot per molt polida que es volgués fer a la superfície, encara seria possible veure les evidències del procés d'impressió. Aquest enfocament, permet obtenir l'homogeneïtat d'índex que es necessita per a l'òptica.
Les tintes personalitzades, destinades a formar gots de sílice i de sílice-titani, permeten als investigadors afinar les propietats òptiques, tèrmiques i mecàniques del vidre. Per fer l'estudi, els investigadors van imprimir una òptica petita i simple en forma de prova de concepte, però la tècnica, podria aplicar-se eventualment a qualsevol dispositiu que utilitzi l'òptica de vidre i que pogués resultar en òptica feta amb estructures geomètriques i amb canvis compositius que eren anteriorment inabastable pels mètodes convencionals de fabricació. Per exemple, les lents d'índex de refracció de gradient es podrien polir, substituint les tècniques de polit més costoses per a les lents corbes tradicionals.
La fabricació d'additius dóna un nou grau de llibertat per combinar materials òptics de maneres que no es podien fer abans, per tant, s'obre un nou espai de disseny que no hava existit en el passat, que permet dissenyar tant la forma òptica com les propietats òptiques del material.
Font: Lawrence Livermore National Laboratory