27/04/2018

Un robot amb articulacions d’aranya que pot caminar i rodar

Una vegada més, es possible obtenir una prova visual de com la natura proporciona excel·lents trucs d'enginyeria per tal de aplicar-los de forma innovadora. El robot aranya Flic-flac pot caminar com altres aranyes, però també es pot propulsar a l'aire.
El robot té els seus orígens en el treball del professor Ingo Rechenberg, professor de biònica a TU Berlin que va inspirar-se en l'aranya al desert de Erg Chebbi, a la vora del Sàhara, el 2008 sobre l'enginyosa manera de locomoció d'aquesta.

Un robot amb articulacions d'aranya que pot caminar i rodar

Des del seu descobriment, el professor Rechenberg ha estat treballant per transferir els seus patrons de moviment cap a l'àmbit tècnic. Els estudis sobre la conducta de l'aranya porten al disseny de diversos robots que poden desplaçar-se per terrenys difícils.El caminar i rodar de l’aranya, és un exemple del que la publicació Scientific American ha anomenat: "Un dels mecanismes de defensa més estranys mai observats en la natura".

Un robot amb articulacions d'aranya que pot caminar i rodar

Bec Crew, en declaracions a la publicació Scientific American, va dir que el moviment es produeix "essencialment mitjançant tombarelles, per evitar el perill".
Això, s'ha vist en molts d'animals de tot el món. Pel que fa a l'aranya Namib, l'equip va dir que "viu en constant temor a la vespa parasitària Pompilid, un depredador particularment desagradable que fa grans esforços per atrapar la seva presa".
Juntament amb el professor, l'equip de Festo Bionics va explorar els patrons de moviment de l'aranya.
Per caminar, utilitza sis de les seves vuit potes. Les altres dues són cames per empènyer que es dobleguen. Per cada pas, tres potes es queden a terra, mentre que les altres tres s'aixequen movent-se cap endavant i després tornen a baixar al terra.

Un robot amb articulacions d'aranya que pot caminar i rodar

Festo va dir que els 15 motors s'ajusten a les articulacions i al cos del genoll, de manera que l'aranya només ha d'utilitzar l'energia quan mou les cames.
En mode rodant l'aranya artificial, com el seu símil natural, és molt més ràpid que quan camina. Per començar a rodar, es dobleguen tres potes cadascuna a l'esquerra i la dreta del cos per fer una roda. Les 2 potes que estan plegades mentre camina s'estenen. Aquest robot s'ha vist a la fira de tecnologia industrial Hannover Messe 2018, que va tenir lloc del 23 al 27 d'abril. Hannover Messe es considera la principal fira mundial de tecnologia industrial.Font: TEXPLORE