Un equip d'investigadors del JSK Lab de la Universitat de Tòquio, han creat un nou tipus de dron anomenat DRAGON, que té una forma de serp. L'equip ha escrit un document que descriu el seu robot i el va presentar recentment a la Conferència Internacional sobre Robòtica i Automatització, que també l'han publicat al seu lloc web.
En els últims anys, la tecnologia d'avions ha progressat a un ritme accelerat a causa de factors derivat de circuits més petits, més lleugers, millores de la bateria i augment de la demanda. El resultat ha estat el desenvolupament i producció d'avions comercials i privats capaços de dur a terme una àmplia varietat de tasques. En aquest nou esforç, els investigadors han intentat ampliar les capacitats dels avions elèctrics mitjançant la construcció d'un que sigui capaç de volar a l'interior. Aquests avatars, afronten un gran nombre de reptes, com ara evitar objectes i potser el més important, navegar per espais reduïts. Els seus esforços d'investigació els han portat a crear el DRAGON.
El que és més innovador sobre el robot és la seva forma. En lloc de la configuració estàndard de quadcopter, el DRAGON és lineal i flexible. Això vol dir que pot alterar la seva forma sota demanda. Els exemples inclouen una serp, una caixa o un zig-zag. I com si això no fos suficient, ho pot fer de forma autònoma per adaptar-se a les seves necessitats, com passar d'una formació de caixa estàndard a la d'una serp per permetre'l lliscar per una petita obertura. Tot i que pot semblar temptativa en els seus moviments, el disseny del robot és innovador, ja que obre la porta a la possibilitat d'un nou tipus de robot volador.
El DRAGON està construït a partir de mòduls individuals, cadascun amb circuits, una bateria i dos propulsors de ventiladors de ductes que es poden girar. Un robot es crea enganxant els mòduls junts com un tren volador. El robot està controlat per un processador Intel Euclid. Els investigadors tenen plans d'afegir braços amb pinces a qualsevol extrem del robot, el que li permet recollir objectes i unir-se a un objecte desitjat envoltant-lo. També assenyalen que mentre estan provant quatre mòduls de DRAGON, preveuen afegir-ne més per adaptar-se a diferents aplicacions.
Font: JSK Lab de la Universitat de Tòquio