04/07/2018

Una forma d’utilitzar cables de fibra òptica submarina com a sensors sísmics

Un equip d'investigadors del Regne Unit, Itàlia i Malta ha trobat una manera d'utilitzar cables de fibra òptica estesos sota la superfície de l'oceà com a detectors sísmics. En el seu article publicat a la revista Science, l'equip descriu com van fer el seu descobriment i com funcionaria.

Una forma d'utilitzar cables de fibra òptica submarina com a sensors sísmics

Com assenyalen els investigadors, hi ha aproximadament 1 milió de quilòmetres de cable de fibra òptica estesos pel terra del llit dels oceans del món, els quals, transporten tràfic d'internet i telecomunicacions. En aquest nou treball, els investigadors han elaborat una manera d'utilitzar-los com a detectors sísmics. En fer-ho, assenyalen, ofereixen una perspectiva completament nova sobre l'activitat sísmica del planeta,  donat que el 70 per cent de la Terra, està coberta d'aigua, cosa que significa que actualment, s'està registrant molt poca activitat sísmica.

Una forma d'utilitzar cables de fibra òptica submarina com a sensors sísmics

Els investigadors han comentat que un dels seus membres, Giuseppe Marrawere, estava provant un cable subterrani entre dos llocs del Regne Unit. Va notar una petita desacceleració en el lliurament del senyal i la va traçar a minúscules vibracions que flexionaven la llum. Les vibracions, segons que va descobrir, van ser causades per un remot terratrèmol. Això va inspirar la idea de buscar cables com a detectors sísmics.

Una forma d'utilitzar cables de fibra òptica submarina com a sensors sísmics

El grup informa que van trobar que els cables de fibra òptica existents es podrien utilitzar com a detectors sísmics, provant la idea amb alguns cables reals submarins (i sota terra). També van trobar que els cables podrien utilitzar-se d'aquesta manera sense interrupcions en el servei i sense haver de fer cap canvi en els cables. Tot el que seria necessari seria accedir a un d'un grup de canals en ambdós extrems d'un cable. Cada costat necesitat estar equipat amb un detector especial basat en làser per monitoritzar contínuament el senyal. I això, a més, suposaria simplement llogar un canal, o millor encara, convèncer al propietari del cable per donar-lo a un grup de recerca.

Una forma d'utilitzar cables de fibra òptica submarina com a sensors sísmics
Els investigadors proposen que si es poden utilitzar els cables que hi han estesos per sota els oceans com a monitors sísmics, podrien oferir accés a tipus d'informació sense precedents: informació que es podria utilitzar per predir els tsunamis, per exemple, o per comprendre millor l'activitat sísmica global en relació amb canvi de plaques i vulcanisme.


Font: Science