25/04/2017

Una illa artificial albergarà el parc eòlic d’Europa

Construir una illa artificial de sis quilòmetres quadrats (una mida similar a 48 camps de futbol) ​​al mig del mar del Nord és el nou repte que lidera una de les empreses més importants en el sector de l'energia de Dinamarca. S'instal·larien milers de turbines de vent al voltant de l'illa, que funcionaria com un centre de distribució per, a partir de 2030, abastir d'electricitat prop de 80 milions de consumidors europeus, segons les previsions inicials.

Una illa artificial albergarà el parc eòlic d'Europa

Power Link, el nom que rebrà l'illa, es construiria al Dogger Bank, un banc sorrenc localitzat en una àrea de forts vents i aigües poc profundes estratègicament situat entre la Gran Bretanya, Països Baixos, Bèlgica, Alemanya, Noruega i Dinamarca. Es necessitaran 200 milions de metres cúbics de sorra i prop de 1.500 milions d'euros per erigir aquest arxipèlag artificial, sense incloure els costos dels 7.000 aerogeneradors que s'instal·laran al mar.
"Pot semblar una bogeria o ciència ficció", va indicar Torben Glar Nielsen, director tècnic de Energinet.dk, una de les dues companyies, juntament amb les filials alemanya i neerlandesa de TenneT T, que hi ha darrera d'aquest ambiciós projecte, qualificat pel ministre danès d'Energia Lars Christian Lilleholt com el "Sillicon Valley del Mar del Nord".

Port i aeroport
Entre els avantatges de Power Link destaca el de crear economies d'escala ja que, encara que les turbines estiguin al mig del mar, poden connectar-se a l'illa i no es necessiten cables tan llargs. Aquests cables funcionaran alhora com a transmissors i com a interconectors entre els mercats energètics de diversos països i permetrien que es pogués comprar i vendre electricitat entre ells en funció de la demanda.

Una illa artificial albergarà el parc eòlic d'Europa

L'illa també farà possible la utilització de corrent altern, més barat que el corrent directe. A més, com que l'arxipèlag comptarà amb aeroport i port, es simplificarà la logística associada a transport, emmagatzematge o manteniment de components, ja que tindrà el personal i el material necessaris per dur a terme aquestes tasques. Per si no fos suficient, els consumidors també ho veuran reflectit en les seves factures de llum.

El vent del mar del Nord
Segons explica a ABC Jesper Nørskov Rasmussen, portaveu de Energinet.dk, l'illa tindria una capacitat de producció de 30 gigawatts, encara que en els plans inicials s'estudia crear una mena d'arxipèlag en què es generarien entre 70 i 100 gigawatts que podrien satisfer la demanda d'energia de 100 milions de consumidors. "En aquest moment crec que és la manera més barata d'integrar grans quantitats d'energia eòlica. Estarà operativa entre 2030 i 2035, encara que els propers anys estudiarem tot el potencial abans de prendre una decisió final", explica Nørskov, que no descarta afegir nous socis al projecte.

Power Link és un repte innovador per aconseguir un futur lliure d'energies fòssils en el que seran necessàries la cooperació i sinergia entre diverses companyies per tal d'aprofitar els recursos naturals de cada país. Com diu el representant de Energinet.dk a ABC, "el Mar del Nord té un enorme potencial de vent, mentre que vostès al sud d'Europa tenen un gran potencial per al sol, almenys millor que nosaltres al nord".

Font: ABC