29/12/2017

Una nova tecnologia podria revolucionar l’ús del telèfon intel·ligent

Una tecnologia innovadora, creada per investigadors de la Universitat de Sant Andrews, pot permetre que el telèfon intel·ligent realitzi una sèrie de tasques amb només reconèixer la superfície en què està.

Una nova tecnologia podria revolucionar l'ús del telèfon intel·ligent

SpeCam és un programa que permetrà als telèfons existents utilitzar la seva funció de càmera per reconèixer diferents materials als quals està exposat. Això es relacionaria amb una base de dades prèviament creada perquè el telèfon pugui entendre sobre quin tipus de superfície s'ha col·locat.

Una nova tecnologia podria revolucionar l'ús del telèfon intel·ligent

Ofereix una àmplia gamma d'aplicacions perquè el telèfon no us digui on és quan no el trobeu; per programar-lo perquè detecti diferents superfícies com a activador d'acció. Per exemple, si el telèfon sona i el posa cap per avall a l'ordinador portàtil, podria enviar un missatge dient "em sap greu, estic en una reunió" o si es posa a la butxaca podria suggerir que es truqui a un altre company.

Una nova tecnologia podria revolucionar l'ús del telèfon intel·ligent

El programa també permetria que el telèfon es programi per dur a terme tasques, com ara canviar el volum de la televisió o tocar determinades músiques com ara el soft jazz si es col·loca al sofà o la música de ball si és a la taula d'una cafeteria.
Com que el maquinari necessari ja existeix en els telèfons intel·ligents moderns, el sistema SpeCam podria estar habilitat a través d'una actualització de programari o descàrrega d'aplicacions.




La investigació es va presentar a la prestigiosa 19a Conferència Internacional sobre Interacció Humana-Informàtica amb Dispositius i Serveis Mòbils, ACM SIGCHI MobileHCI 2017, al setembre passat a Viena (Àustria). El document SpeCam: detecció de color de superfície i material amb la càmera frontal d'un dispositiu mòbil ha rebut un premi d'honor al MobileHCI, un dels només cinc documents d'aquest tipus en tot el programa.
L'investigador principal, el professor Aaron Quigley, president del Human Computer Interaction at the University, va dir: "Aquest és un exemple del que anomenem Computació Discreta o interacció discreta, on les accions d'usuaris subtils i discretes poden provocar formes d'interacció completament noves. Per tant, reconèixer materials i totes les superfícies que ens envolten, els converteixen en un llenç per la nostra imaginació".
SpeCam utilitza intel·ligentment la pantalla en un telèfon intel·ligent com a font de llum multiespectral i la càmera frontal per capturar la reflexió del material que s'ha col·locat cap amunt.
El programa permet que la pantalla passi ràpidament a través de diferents colors per il·luminar l'objecte, detectar el material i inferir la ubicació del dispositiu.
Hui Yeo, la investigadora que va dur a terme aquesta investigació, va afegir: "L'objectiu és explorar noves formes d'interacció per a ús individual que puguin aprofitar el que la gent ja fa amb els dispositius, sense afegir cap maquinari nou al dispositiu".


Font: St. Andrews University