18/05/2018

Xina evidencia les ambicions de la indústria del vehicle elèctric

El major expositor d'automòbils mundial de l'any va mostrar l'abril passat les ambicions de la Xina per convertir-se en el líder en cotxes elèctrics i la lluita multimilionària de la indústria per llançar models que apel·lin als conductors xinesos, que són conscients del preu, però també exigents.
Auto Xina 2018, continua amb la decisió que Beijing atregui la propietat estrangera total de fabricants d'automòbils xinesos en un moviment per fer més flexible la indústria, ja que promou la electricitat.
El governant Partit Comunista ha transformat la Xina en el mercat més gran d'electricitat amb milers de milions de dòlars en subvencions pels productors i compradors. Ara, Pequín explota aquest suport i canvia la càrrega financera als fabricants d'automòbils amb quotes de vendes que els impulsen a desenvolupar models per promoure que els xinesos comprin aquests vehicles.

Xina remarca les ambicions de la indústria del vehicle elèctric

Això es reflecteix en la línia d'exhibició d'automòbils: les marques mundials i xineses, incloses General Motors Co., Volkswagen AG i Nissan Motor Co planifiquen desenes de vehicles elèctrics i híbrids, des de luxosos fins a compactes, de baix preu d'uns 152.000 iuans (24.000 U$).
Els líders comunistes veuen els cotxes elèctrics com una forma de netejar ciutats afectades per la contaminació, i també com un ingredient clau en els plans per transformar la Xina en un competidor global, en una gran varietat de camps tecnològics que van des de la robòtica fins a l'energia solar i la biotecnologia.

Xina remarca les ambicions de la indústria del vehicle elèctric

Només en els últims dos o tres anys, la Xina va passar de ser un jugador residual en el mercat global del vehicle elèctric fins a ser gairebé el 50 per cent de les vendes al 2017.

Atraure gairebé tots els fabricants d'automòbils del món
A partir del 2019, els fabricants d'automòbils hauran de guanyar crèdits mitjançant la venda d'electricitat o bé comprar-los dels competidors. Els estàndards d'eficiència de combustible més estrictes requereixen una gran part de les vendes de cada marca per ser models que no siguin de gasolina.
Els fabricants d'automòbils mundials diuen que els elèctrics haurien de representar entre el 35 i el 50 per cent de les vendes de la Xina per a l'any 2025. Per tant, hi ha un gran potencial per a l'electrificació de vehicles.
Les vendes xineses de vehicle elèctric i híbrids gasolina-elèctrics van augmentar un 154 per cent en el primer trimestre d'un any abans a 143.000 unitats, segons l'Associació de Fabricants d'Automòbils de la Xina. Això es compara amb vendes de poc menys de 200.000 unitats per a tot l'any passat als Estats Units, el mercat número 2.

Xina remarca les ambicions de la indústria del vehicle elèctric

El fabricant de cotxes de Detroit, que treballa amb VW per a l'estat de la marca més gran de la Xina, està posant en marxa 10 models de vehicle elèctric o híbrids al país asiàtic des del 2016 fins al 2020.
VW té previst llançar 15 models elèctrics i híbrids en els pròxims dos o tres anys, com a part del pla de desenvolupament de 10 mil milions d'euros (U$ 12 mil milions) anunciat al novembre passat.
Nissan posa a la venda un model elèctric a l'espectacle d'automòbils dissenyat per a la Xina i mostrarà una versió actualitzada del seu full i un cotxe conceptual elèctric.
El fabricant d'automòbils japonès també planeja desenvolupar un elèctric a menor preu amb un soci local, Dongfeng Motor Co. Dues versions més d'aquestes vendran sota la seva marca Venucia, de propietat conjunta.

Xina remarca les ambicions de la indústria del vehicle elèctric

BYD Auto de Xina, el major fabricant global d'elèctrics amb vendes de 113.669 unitats al 2017, planeja donar a conèixer dos nous SUVs híbrids i un cotxe conceptual elèctric. L'empresa també planeja mostrar nous models híbrids i connectors elèctrics.
Infiniti planifica mostrar un concept sedan, la Q Inspiration, que el president de a companyia, Roland Krueger va dir que serà la base per als futurs models elèctrics. L'elegant Q Inspiration no té un motor de dibuix d'aire, i per tant cap reixeta frontal, un canvi que Krueger, va dir, va ser suggerit pels dissenyadors xinesos a l'estudi de Pequín de Infiniti.
El cotxe té el seient posterior més espaiós que s'ha convertit en un estàndard entre les marques de luxe que volen apel·lar als clients xinesos, que tenen un conductor i passen al darrere. Es preveu que el primer cotxe respongui específicament a les necessitats del mercat xinès.

Xina remarca les ambicions de la indústria del vehicle elèctric

Ford Motor Co ha anunciat un "atac de productes" properament per a la Xina que inclou almenys 15 vehicles elèctrics i altres 35 models fins el 2025. El primer híbrid de plug-in de Ford a la Xina, el Mondeo Energi, va sortir a la venda fa uns pocs mesos.
Washington i altres socis comercials han estat rebutjats pels controls xinesos que requereixen que els fabricants d'automòbils mundials treballin a través de socis locals de propietat estatal i imposin altres restriccions.
Els fabricants d'automòbils es van queixar que les empreses conjuntes eren complicades i costoses, però que es complien perquè van accedir a un mercat que va passar als Estats Units al 2009 com el més gran del món. Les vendes de SUVs, sedans i minivans de l'any passat van ascendir a 24,7 milions d'unitats, enfront dels 17,2 milions d'euros als Estats Units. L'agència de planificació del gabinet va anunciar a l'abril passat que Pequín deixarà anar aquests controls permetent la propietat exterior total de la indústria, començant amb els productors de vehicles elèctrics aquest any. Els límits per als vehicles comercials acabarien el 2020 i per a tots els vehicles de passatgers, el 2022.

Xina remarca les ambicions de la indústria del vehicle elèctric

Això acabaria amb un límit del 50 per cent sobre la propietat estrangera d'una empresa automobilística, un límit que exigia als fabricants d'automòbils compartir tecnologia amb possibles competidors, sumant-se a les denúncies comercials del president Donald Trump contra Beijing. Ara es podrà veure la diferència entre els socis que volen i els socis que han imposat.
Amb l'electricitat, la conducció autònoma i altres innovacions, les empreses tenen una nova oportunitat de considerar una associació o treballar de forma independent.

Xina remarca les ambicions de la indústria del vehicle elèctric

Tot i així, mentre que el vehicle elèctric pot ser el futur de la Xina, la majoria de les marques perden diners fent-los. Els beneficis provenen de les vendes de SUV, que són tremendament populars entre els conductors xinesos que els veuen com l'opció més segura en els camins difícils i caòtics del país.
Les vendes dels SUV dels primers trimestres van augmentar un 11,3 per cent més que l'any anterior a 2,6 milions, o gairebé el 45 per cent de totes les vendes d'automòbils, segons CAAM. Els elèctrics van representar poc més del 2 per cent

Font: PHYSorg