06/06/2018

Zapata Computing vol comercialitzar programari de computació quàntica

Una nova start-up anomenada Zapata Computing te la intenció de crear i vendre programari per a ordinadors quàntics. Els representants de la nova companyia van anunciar a la premsa que ja havien rebut 5.4 milions de dòlars en diners de l'empresa The Engine, del MIT, entre d'altres.

Zapata Computing vol comercialitzar programari de computació quàntica

La majoria de notícies relacionades amb el desenvolupament de la computadora quàntica s'han centrat en el maquinari, però l'equip de Zapata afirma que és hora de començar a prendre's seriosament el programari. La companyia té un bon començament perquè un dels seus fundadors és Alan Aspuru-Guzik de la Universitat de Harvard, que s'ha guanyat una reputació com un dels principals desenvolupadors d'algorismes d'informàtica quàntica.

Zapata Computing vol comercialitzar programari de computació quàntica

El programari informàtic quàntic que utilitza algorismes és molt diferent del que s'utilitza en ordinadors digitals tradicionals. I la tecnologia encara està en els seus començaments a causa dels diferents enfocaments que s'utilitzen per crear computadors quàntics. Per tant, el programari escrit per a una màquina dissenyada per IBM, per exemple, no funcionaria en una dissenyada per Google. L'equip de Zapata té previst donar suport a tots els principals fabricants de maquinari, incloent IonQ i Rigetti. Observen que ja han forjat una aliança amb IBM i esperen fer-ho amb altres desenvolupadors de maquinari. En fer-ho, assenyalen, donaran a l'equip de Zapata un avantatge posicional únic: seran un dels pocs grups per tenir informació privilegiada sobre el progrés realitzat en el desenvolupament de maquinari informàtic quàntic.

Zapata Computing vol comercialitzar programari de computació quàntica

Aspuru-Guzik s'ha centrat en desenvolupar algorismes per a les computadores quàntiques per treballar en alguns dels problemes més complexos de la química, com ara calcular l'estat energètic de la molècula. Però ell i la resta de l'equip assenyalen que la nova companyia ampliarà els seus esforços per incloure una àmplia gamma d'aplicacions. També a bord de l'inici, hi haurà quatre antics membres del seu equip d'investigació a Harvard. Aspuru-Guzik ha parlat en més d'una ocasió de la necessitat que els ordinadors quàntics arribin al seu potencial al més aviat possible, perquè diu que són necessaris per ajudar a la humanitat a superar problemes imminents com l'escalfament global, l'augment de la resistència als antibiòtics i l'escassetat d'aigua.

Zapata Computing vol comercialitzar programari de computació quàntica

La nova start-up, estarà liderada per Christopher Savoie, cofundador de Kyulux i un dels membres d'un equip del projecte DARPA que va ajudar a portar a Siri a bon port. A més de desenvolupar algorismes i programari, la companyia també té previst oferir serveis de consultoria a empreses que busquen utilitzar la tecnologia informàtica quàntica quan esdevingui comercialment viable.

Font: www.zapatacomputing.com