16/08/2018

Zephyr S, un drone d’alta alçada

Un avió ha establert un rècord de resistència. Concretament, The Engineer va informar que va estar a l'aire durant 25 dies, 23 hores i 57 minuts. L'avió, sense pilots, construït al Regne Unit, va enlairar-se des d'Arizona i va aterrar amb seguretat. Els informes van dir que el vol va superar un registre de resistència anterior de 14 dies.

Aquest és el drone spy Zephyr d’Airbus SE, en la seva primera versió. Zephyr és un pseudo-satèl·lit d'alta alçada (HAPS). Funciona a l'estratosfera (la segona capa de l'atmosfera a mesura que avança). El Zephyr opera a una altitud que està per sobre dels sistemes meteorològics del planeta, on només van pujar el Concorde, l'avió espia U2 i el Mach 3 SR-71 Blackbird.

Zephyr S, un drone d'alta alçada

A banda d'establir un nou registre de resistència, aquest drone es centra en la seva alternativa menys costosa als satèl·lits convencionals, i més àgils. No compleix el paper del satèl·lit tot i que podria  funcionar com un satèl·lit. The Economist va dir que "l'avió solar d'aquest tipus pot competir amb els satèl·lits dels mercats per a l'observació de la Terra i les telecomunicacions".

Airbus va dir que això era "el primer avió no tripulat d'aquest tipus per volar a l'estratosfera". En quant a les característiques solars, Airbus va dir que Zephyr funciona amb energia solar, per sobre del trànsit aeri convencional. És un HAPS: un pseudo satèl·lit d'alta altitud.

Zephyr S, un drone d'alta alçada

Un aspecte a resoldre ha estat el seu pes lleuger: 75 quilos (165 lliures). Té una envergadura de 25 metres (82 peus). No té tren d'aterratge, o, de fet, qualsevol altra cosa que afegeixi un pes innecessari.

Les fibres de carboni per a la seva construcció eren més primes que un cabell humà. La construcció és tan lleugera que pot ser llançada a mà per tres persones. Els requisits de llançament del Zephyr són senzills en comparació amb l'aviació tradicional. No cal cap pista d'aterratge, cap aeroport.

Es vol comprovar en els pròxims dies totes les dades i resultats d'enginyeria i així, començar a preparar els vols addicionals planificats per a la segona meitat d'aquest any des del nou lloc d'operacions al camp d'aviació de Wyndham a Austràlia Occidental.

Les aplicacions inclouen comunicacions remotes, vigilància marítima, patrulles de fronteres, mesura del canvi ambiental i control de la propagació d'incendis forestals i vessaments de petroli.

Font: Airbus